Biszkoptowa rolada z twarogiem i truskawkami

Przepis Biszkoptowa rolada z twarogiem i truskawkami

Dodał: NajKasia, 15.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i nie chce Ci się czekać aż krem stężeje aby można było w ogóle kroić ciasto to polecam Ci przygotować roladę. Jest ona smaczna i prosta a przede wszystkim bardzo szybka do przygotowania. Możesz zrobić milion rożnych kremów na różne sposoby, możesz dodać owoce na jakie masz chęć i w zależności od tego co właśnie masz w domu. Rolada jest delikatna i idealnie nadaje się jako dodatek do kawy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 15.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Na biszkopt:

4 szt.jajek w pokojowej temperaturze – żółtka i białka oddzielnie
160 gmąki
160 gcukru
4 łyżeczkiletniej wody
olej do posmarowania papieru do pieczenia

Na nadzienie:

450 gtwarogu (w opakowaniu w kostce)
2 łyżkicukru waniliowego
250 gświeżych truskawek
gęsta marmolada truskawkowa do posmarowania biszkoptu
cuier puder do poprószenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 °C i przygotuj duża blaszkę, którą wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia puszystej pianki i domieszaj mąkę. Następnie oddzielnie ubij białka na niezbyt sztywną pianę i łyżka po łyżce dodawaj do niej wodę. Gdy piana jest sztywna ostrożnie wymieszaj ją z mieszanką z żółtek.
  2. Papier, który jest na blaszce posmaruj cały olejem i równomiernie rozmieść na nim ciasto. Piecz 10 minut lub aż będzie złociste.
  3. Przygotuj dużą, czystą ściereczkę, która lekko pokrop wodą (ale naprawdę tylko maleńko), połóż na niej upieczony spód papierem do pieczenia do góry i zdejmij go.
  4. Tak przygotowany biszkopt zawiń razem ze ściereczką w rulon i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie oczyść truskawki i pokrój je na plasterki.
  5. Twaróg zmiksuj z cukrem (w zależności od preferencji smakowych możesz posłodzić mniej lub bardziej). Gdy spód ostygnie ostrożnie go rozwiń, posmaruj marmoladą, delikatnie nałóż część twarogu, przełóż truskawkami i posmaruj je drugą częścią twarogu.
  6. Roladę potem mocno zwiń i lekko posyp cukrem.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj