NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Biszkoptowa rolada z twarogiem i truskawkami
Biszkoptowa rolada z twarogiem i truskawkami
Przepis Biszkoptowa rolada z twarogiem i truskawkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i nie chce Ci się czekać aż krem stężeje aby można było w ogóle kroić ciasto to polecam Ci przygotować roladę. Jest ona smaczna i prosta a przede wszystkim bardzo szybka do przygotowania. Możesz zrobić milion rożnych kremów na różne sposoby, możesz dodać owoce na jakie masz chęć i w zależności od tego co właśnie masz w domu. Rolada jest delikatna i idealnie nadaje się jako dodatek do kawy.

NajKasia    ·   15.6.2021

Biszkoptowa rolada z twarogiem i truskawkami

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i nie chce Ci się czekać aż krem stężeje aby można było w ogóle kroić ciasto to polecam Ci przygotować roladę. Jest ona smaczna i prosta a przede wszystkim bardzo szybka do przygotowania. Możesz zrobić milion rożnych kremów na różne sposoby, możesz dodać owoce na jakie masz chęć i w zależności od tego co właśnie masz w domu. Rolada jest delikatna i idealnie nadaje się jako dodatek do kawy.

Składniki

Na biszkopt:

4 szt.
jajek w pokojowej temperaturze – żółtka i białka oddzielnie
160 g
mąki
160 g
cukru
4 łyżeczki
letniej wody
olej do posmarowania papieru do pieczenia

Na nadzienie:

450 g
twarogu (w opakowaniu w kostce)
2 łyżki
cukru waniliowego
250 g
świeżych truskawek
gęsta marmolada truskawkowa do posmarowania biszkoptu
cuier puder do poprószenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 °C i przygotuj duża blaszkę, którą wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia puszystej pianki i domieszaj mąkę. Następnie oddzielnie ubij białka na niezbyt sztywną pianę i łyżka po łyżce dodawaj do niej wodę. Gdy piana jest sztywna ostrożnie wymieszaj ją z mieszanką z żółtek.
  2. Papier, który jest na blaszce posmaruj cały olejem i równomiernie rozmieść na nim ciasto. Piecz 10 minut lub aż będzie złociste.
  3. Przygotuj dużą, czystą ściereczkę, która lekko pokrop wodą (ale naprawdę tylko maleńko), połóż na niej upieczony spód papierem do pieczenia do góry i zdejmij go.
  4. Tak przygotowany biszkopt zawiń razem ze ściereczką w rulon i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie oczyść truskawki i pokrój je na plasterki.
  5. Twaróg zmiksuj z cukrem (w zależności od preferencji smakowych możesz posłodzić mniej lub bardziej). Gdy spód ostygnie ostrożnie go rozwiń, posmaruj marmoladą, delikatnie nałóż część twarogu, przełóż truskawkami i posmaruj je drugą częścią twarogu.
  6. Roladę potem mocno zwiń i lekko posyp cukrem.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz