NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Bezglutenowy tort makowy z malinami
Bezglutenowy tort makowy z malinami
Przepis Bezglutenowy tort makowy z malinami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Tort makowy, który mogą jeść również osoby z nietolerancją glutenu, w zdrowszej wersji. Smaczny, soczysty i świeży. Nie bój się go spróbować i zaproponować na imprezie.

NajKasia    ·   30.3.2022

Bezglutenowy tort makowy z malinami

Tort makowy, który mogą jeść również osoby z nietolerancją glutenu, w zdrowszej wersji. Smaczny, soczysty i świeży. Nie bój się go spróbować i zaproponować na imprezie.

45 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

8 sztuk
jajek
150 g
cukru trzcinowego
20 g
cukru waniliowego
1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego
1 łyżka
oleju
1 łyżka
wody
130 g
mielonego maku
130 g
mąki makowej
1 małe op.
proszku do pieczenia
50 ml
mleka

Krem

500 g
delikatnego twarogu
600 g
cream cheese
20 g
cukru waniliowego
100 g
białej czekolady
aromat waniliowy + waniliowe flavdrops (albo słodzik do smaku)
dżem malinowy

Warstwa malinowa

250 g
mrożonych malin
20 g
budyń malinowy w proszku
1 łyżka
miodu
50 ml
wody
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
  1. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Dodaj aromat waniliowy oraz zmiksuj z wodą i olejem.
  2. W misce wymieszaj mak, mąkę makową i proszek do pieczenia. Mieszankę makową dodaj do zmiksowanych żółtek i dodaj również mleko. Na koniec wymieszaj wszystko z pianą z białek.
  3. Ciasto daj do formy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy, odklej papier od spodu i pozostaw do ostygnięcia.

  4. Rozpuść czekoladę. Cream cheese krótko miksuj, dodaj twaróg oraz słodzik i ponownie miksuj. Na koniec zmiksuj z rozpuszczoną czekoladą ale niezbyt ciepłą. Przygotowany krem możesz na razie odłożyć do lodówki.
  5. Maliny rozmroź. Następnie daj je do garnka razem z sokiem, dodaj budyń w proszku wymieszany w wodzie oraz miód. Na małym ogniu gotuj aż zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.
  6. Ostygnięty spód przekrój poziomo na 3 równe części. Dolny spód posmaruj dżemem, następnie posmaruj kremem a na krem daj malinową część (połowę). Przykryj spodem i powtórz całą procedurę. Na wierzchnie ciasto daj już tylko krem. Następnie krem posmaruj też po bokach tortu i daj do schłodzenia. Po kilku godzinach możesz jeszcze posmarować wierzch i boki pozostałym kremem. Ja do kremu na boki tortu dodałam jeszcze mak. Na koniec już tylko ozdób i odłóż do lodówki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz