Bezglutenowy tort makowy z malinami

Przepis Bezglutenowy tort makowy z malinami

Dodał: NajKasia, 30.3.2022

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Ciasta, Desery, Zdrowe przepisy

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tort makowy, który mogą jeść również osoby z nietolerancją glutenu, w zdrowszej wersji. Smaczny, soczysty i świeży. Nie bój się go spróbować i zaproponować na imprezie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.3.2022

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Ciasta, Desery, Zdrowe przepisy

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód

8 sztukjajek
150 gcukru trzcinowego
20 gcukru waniliowego
1/2 łyżeczkiaromatu waniliowego
1 łyżkaoleju
1 łyżkawody
130 gmielonego maku
130 gmąki makowej
1 małe op.proszku do pieczenia
50 mlmleka

Krem

500 gdelikatnego twarogu
600 gcream cheese
20 gcukru waniliowego
100 gbiałej czekolady
aromat waniliowy + waniliowe flavdrops (albo słodzik do smaku)
dżem malinowy

Warstwa malinowa

250 gmrożonych malin
20 gbudyń malinowy w proszku
1 łyżkamiodu
50 mlwody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Dodaj aromat waniliowy oraz zmiksuj z wodą i olejem.
  2. W misce wymieszaj mak, mąkę makową i proszek do pieczenia. Mieszankę makową dodaj do zmiksowanych żółtek i dodaj również mleko. Na koniec wymieszaj wszystko z pianą z białek.
  3. Ciasto daj do formy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy, odklej papier od spodu i pozostaw do ostygnięcia.

  4. Rozpuść czekoladę. Cream cheese krótko miksuj, dodaj twaróg oraz słodzik i ponownie miksuj. Na koniec zmiksuj z rozpuszczoną czekoladą ale niezbyt ciepłą. Przygotowany krem możesz na razie odłożyć do lodówki.
  5. Maliny rozmroź. Następnie daj je do garnka razem z sokiem, dodaj budyń w proszku wymieszany w wodzie oraz miód. Na małym ogniu gotuj aż zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.
  6. Ostygnięty spód przekrój poziomo na 3 równe części. Dolny spód posmaruj dżemem, następnie posmaruj kremem a na krem daj malinową część (połowę). Przykryj spodem i powtórz całą procedurę. Na wierzchnie ciasto daj już tylko krem. Następnie krem posmaruj też po bokach tortu i daj do schłodzenia. Po kilku godzinach możesz jeszcze posmarować wierzch i boki pozostałym kremem. Ja do kremu na boki tortu dodałam jeszcze mak. Na koniec już tylko ozdób i odłóż do lodówki.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj