Bezglutenowe ciasto porzeczkowe

Dodał: NajKasia, 8.5.2021
Kategorie: Torty, Zdrowe przepisy
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Bezglutenowe ciasto porzeczkowe
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 8.5.2021
Kategorie: Torty, Zdrowe przepisy
SKŁADNIKI
Ciasto:
220 gmąki bezglutenowej
1 łyżeczkasody
200 mlmleka sojowego
2 szt.jajek
2 łyżkacukru trzcinowego
4 łyżkioleju+ do posmarowania formy
1 łyżkawiórków kokosowych do posypania formy
Górna warstwa:
300 gporzeczek
Kruszonka:
1 łyżkamąki bezglutenowej
1 łyżeczkacukru trzcinowego
1 łyżkaoleju
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Jajka, mleko, olej i cukier w mniejszej misce wymieszaj rózgą.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj płynną mieszankę z cukrem i wszystko szybko mieszaj aby powstało dość rzadkie ciasto.
- Wlej do przygotowanej formy.
- Porzeczki równomiernie rozłóż na cieście.
- Składniki na kruszonkę włóż do średnio dużej miski i palcami postaraj się wyrobić ciasto, dopóki cała mieszanka nie przypomina kruszonki. Posyp nią ciasto. Włóż do piekarnika i piecz 35–40 minut aż będzie złociste.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Bezlepkový rybízový koláč.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Bezlepkový ríbezľový koláč.
KOMENTARZE DO PRZEPISU