NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Bezglutenowa rolada z kremem kasztanowym i bananem
Bezglutenowa rolada z kremem kasztanowym i bananem
Przepis Bezglutenowa rolada z kremem kasztanowym i bananem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.3.2022

Bezglutenowa rolada z kremem kasztanowym i bananem

Prosty przepis na świetną roladę, która zniknie bardzo szybko. Bezglutenowy kakaowy spód, orzeźwiające powidła, nadzienie kasztanowe i banan. Mało wymagająca ale bardzo smaczna wersja ciasta.

25 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

4 szt.
jajek
20 g
kakao
20 g
białka czekoladowego (albo kakao)
40 g
cukru trzchnowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Krem

250 g
delikatnego twarogu
100 g
cream cheese/ serka do smarowania
200 g
puree z jadalnych kasztanów (ja użyłam domowego)

Ponadto

100 g
powideł
2 szt.
bananów
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Kakao, białko i proszek do pieczenia przesiej do miski. 
  2. Zmiksuj żółtka z cukrem. Do masy z żółtek dodawaj na zmianę mieszankę kakaową i ubitej białka. Wymieszaj delikatnie, lekko.
  3. Przygotowane ciasto rozetrzyj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia popryskanym olejem w spreju. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
  4. Upieczony spód zroluj i zawiń w ściereczkę, gdzie pozostaw go do ostygnięcia. Po ostygnięciu ostrożnie zdejmij z niego papier.
  5. Wszystkie składniki na krem zmiksuj na gładko. Ponieważ użyłam domowego puree z jadalnych kasztanów, to było ono już wystarczająco słodkie więc nie słodziłam dodatkowo kremu.
  6. Spód posmaruj dowolnymi powidłami. Następnie posmaruj kremem, ale nie zużyj go całego. Na krawędzi spodu (strona, z której będziesz rolować) połóż banany. Roladę zroluj i posmaruj pozostałym kremem. Odłóż do lodówki aby stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz