NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Bawarskie pączki z powidłami i twarogiem
Bawarskie pączki z powidłami i twarogiem
Przepis Bawarskie pączki z powidłami i twarogiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

To jest wręcz uzależniające. Wszędzie na stronach internetowych z przepisami trafiałam na smażone pączki więc ja też musiałam je zrobić. Lubię je, są delikatne, puszyste a jednocześnie nie są zbyt tłuste. Po usmażeniu odkładam je na papierowy ręcznik aby je odsączyć. Do tego odrobina powideł, odrobina twarogowej pianki ze śmietaną i jeszcze do ozdoby jakiś mały owoc. Są niesamowicie pyszne.

NajKasia    ·   13.5.2021

Bawarskie pączki z powidłami i twarogiem

To jest wręcz uzależniające. Wszędzie na stronach internetowych z przepisami trafiałam na smażone pączki więc ja też musiałam je zrobić. Lubię je, są delikatne, puszyste a jednocześnie nie są zbyt tłuste. Po usmażeniu odkładam je na papierowy ręcznik aby je odsączyć. Do tego odrobina powideł, odrobina twarogowej pianki ze śmietaną i jeszcze do ozdoby jakiś mały owoc. Są niesamowicie pyszne.

Składniki

Na ciasto:

500 g
mąki
250 ml
letniego mleka
60 g
rozpuszczonego letniego masła
65 g
cukru pudru
20 g
drożdży
1 szt
jajko + 1 żółtko
2 łyżki
rumu
1 łyżka
tartej skórki z cytryny
1 łyżeczka
soli

Na wierzch:

300 g
powideł śliwkowych
250 g
tłustego twarogu w wiaderku
250 g
śmietany 18%
2 op.
cukru waniliowego

Do smażenia:

300 g smalcu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z podanej ilości weź 2 łyżki mleka, łyżeczkę cukru,2 łyżki mąki, rozdrobnione drożdże, wymieszaj i poczekaj aż powstanie zaczyn (15 minut). Do miski przesiej mąkę z cukrem, mleko razem z jajkiem i żółtkiem roztrzep i dodaj do letniego rozpuszczonego masła. Zaczyn i pozostałe składniki dodaj do mąki i wyrób z tego elastyczne i nieklejące się ciasto, które pod ściereczką pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
  2. Twaróg, śmietanę i cukry waniliowe wymieszaj i odłóż do lodówki. Lepiej nadają się rzadsze powidła. Jeśli są zbyt gęste, rozcieńcz je wodą lub rumem do wymaganej konsystencji.
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj wyrośnięte ciasto na płat o grubości 1,5 cm i radełkiem albo odpowiednią szklanką wykrawaj z niego kółka. Pozostaw je przykryte ściereczką jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W garnku lub na patelni rozpuść smalec, nie oszczędzaj na jego ilości. Na średnim ogniu smaż pączki pod przykrywką aż krawędzie zaczną się robić złociste, trwa to około 3 minut.
  4. Następnie odkryj, obróć i smaż z drugiej strony. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pączki kładź na patelni z zachowaniem odstępu ponieważ ich objętość się zwiększa. Po ostygnięciu połóż na pączki powidła i ozdób je nadzieniem twarogowym. Możesz delikatnie posypać cukrem.
  5. Z tej ilości wyjdzie 20 szt. pączków.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz