Bawarskie pączki z powidłami i twarogiem
To jest wręcz uzależniające. Wszędzie na stronach internetowych z przepisami trafiałam na smażone pączki więc ja też musiałam je zrobić. Lubię je, są delikatne, puszyste a jednocześnie nie są zbyt tłuste. Po usmażeniu odkładam je na papierowy ręcznik aby je odsączyć. Do tego odrobina powideł, odrobina twarogowej pianki ze śmietaną i jeszcze do ozdoby jakiś mały owoc. Są niesamowicie pyszne.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Na ciasto:
500 gmąki
250 mlletniego mleka
60 grozpuszczonego letniego masła
65 gcukru pudru
20 gdrożdży
1 sztjajko + 1 żółtko
2 łyżkirumu
1 łyżkatartej skórki z cytryny
1 łyżeczkasoli
Na wierzch:
300 gpowideł śliwkowych
250 gtłustego twarogu w wiaderku
250 gśmietany 18%
2 op.cukru waniliowego
Do smażenia:
300 g smalcu
- Z podanej ilości weź 2 łyżki mleka, łyżeczkę cukru,2 łyżki mąki, rozdrobnione drożdże, wymieszaj i poczekaj aż powstanie zaczyn (15 minut). Do miski przesiej mąkę z cukrem, mleko razem z jajkiem i żółtkiem roztrzep i dodaj do letniego rozpuszczonego masła. Zaczyn i pozostałe składniki dodaj do mąki i wyrób z tego elastyczne i nieklejące się ciasto, które pod ściereczką pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
- Twaróg, śmietanę i cukry waniliowe wymieszaj i odłóż do lodówki. Lepiej nadają się rzadsze powidła. Jeśli są zbyt gęste, rozcieńcz je wodą lub rumem do wymaganej konsystencji.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj wyrośnięte ciasto na płat o grubości 1,5 cm i radełkiem albo odpowiednią szklanką wykrawaj z niego kółka. Pozostaw je przykryte ściereczką jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W garnku lub na patelni rozpuść smalec, nie oszczędzaj na jego ilości. Na średnim ogniu smaż pączki pod przykrywką aż krawędzie zaczną się robić złociste, trwa to około 3 minut.
- Następnie odkryj, obróć i smaż z drugiej strony. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pączki kładź na patelni z zachowaniem odstępu ponieważ ich objętość się zwiększa. Po ostygnięciu połóż na pączki powidła i ozdób je nadzieniem twarogowym. Możesz delikatnie posypać cukrem.
- Z tej ilości wyjdzie 20 szt. pączków.
Mój blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Bavorské vdolky s povidly a tvarohem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Bavorské šišky s lekvárom a tvarohom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Böhmische Dalken mit Pflaumenmus und Quark an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Finom fánk lekvárral és túrós krémmel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU