NajPrzepis.pl Bawarskie pączki z domowymi powidłami i bitą śmietaną
Bawarskie pączki z domowymi powidłami i bitą śmietaną
Przepis Bawarskie pączki z domowymi powidłami i bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.10.2021

Bawarskie pączki z domowymi powidłami i bitą śmietaną

Bawarskie pączki z domowymi powidłami i bitą śmietaną

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki z drobnego przemiału
250 g
mąki ze średniego przemiału
50 g
cukru
50 g
masła
1 op.
cukru waniliowego
2 szt.
żółtek
250 ml
mleka
1/2 kostki
drożdży
3 łyżki
rumu
szczypta
soli

Ponadto będziemy potrzebować:

domowe powidła
bita śmietana do ozdoby
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj zaczyn: do letniego mleka daj cukier, drożdże i łyżkę mąki i pozostaw na kwadrans.
  2. Wymieszaj mąkę z solą, cukrem waniliowym, miękkim masłem, zaczynem, żółtkami oraz rumem i wyrób gładkie ciasto.
  3. Poprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na płat o grubości 0,5 cm placku i szklanką wykrawaj kółeczka. Pozostaw jeszcze na stolnicy na kwadrans do wyrośnięcia. Następnie włóż do gorącego oleju i smaż z obu stron aż będą złociste.
  5. Ozdób domowymi powidłami i bitą śmietaną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz