Bawarskie pączki z domowymi powidłami i bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 11.10.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Bawarskie pączki z domowymi powidłami i bitą śmietaną
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 11.10.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
Ciasto:
250 gmąki z drobnego przemiału
250 gmąki ze średniego przemiału
50 gcukru
50 gmasła
1 op.cukru waniliowego
2 szt.żółtek
250 mlmleka
1/2 kostkidrożdży
3 łyżkirumu
szczyptasoli
Ponadto będziemy potrzebować:
domowe powidła
bita śmietana do ozdoby
cukier puder do posypania
- Najpierw przygotuj zaczyn: do letniego mleka daj cukier, drożdże i łyżkę mąki i pozostaw na kwadrans.
- Wymieszaj mąkę z solą, cukrem waniliowym, miękkim masłem, zaczynem, żółtkami oraz rumem i wyrób gładkie ciasto.
- Poprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na płat o grubości 0,5 cm placku i szklanką wykrawaj kółeczka. Pozostaw jeszcze na stolnicy na kwadrans do wyrośnięcia. Następnie włóż do gorącego oleju i smaż z obu stron aż będą złociste.
- Ozdób domowymi powidłami i bitą śmietaną.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Bavorské vdolečky s domácími povidly a šlehačkou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Bavorské šišky s domácim lekvárom a šľahačkou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Böhmische Dalken mit selbstgemachtem Pflaumenmus und Schlagsahne an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Bajor fánk házi készítésű lekvárral és tejszínhabbal.
KOMENTARZE DO PRZEPISU