Bawarskie pączki z domowymi powidłami i bitą śmietaną

Przepis Bawarskie pączki z domowymi powidłami i bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 11.10.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bawarskie pączki z domowymi powidłami i bitą śmietaną

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 11.10.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmąki z drobnego przemiału
250 gmąki ze średniego przemiału
50 gcukru
50 gmasła
1 op.cukru waniliowego
2 szt.żółtek
250 mlmleka
1/2 kostkidrożdży
3 łyżkirumu
szczyptasoli

Ponadto będziemy potrzebować:

domowe powidła
bita śmietana do ozdoby
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj zaczyn: do letniego mleka daj cukier, drożdże i łyżkę mąki i pozostaw na kwadrans.
  2. Wymieszaj mąkę z solą, cukrem waniliowym, miękkim masłem, zaczynem, żółtkami oraz rumem i wyrób gładkie ciasto.
  3. Poprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na płat o grubości 0,5 cm placku i szklanką wykrawaj kółeczka. Pozostaw jeszcze na stolnicy na kwadrans do wyrośnięcia. Następnie włóż do gorącego oleju i smaż z obu stron aż będą złociste.
  5. Ozdób domowymi powidłami i bitą śmietaną.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj