NajPrzepis.pl Bawarskie oponki
Bawarskie oponki
Przepis Bawarskie oponki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.5.2021

Bawarskie oponki

U nas w domu uwielbiamy pączki. Z bitą śmietaną, a czasami robię je nawet z pianą z białek, do której dodaję łyżkę marmolady truskawkowej. Podaję je z bitą śmietaną i z powidłami. Jest to bomba kaloryczna, dlatego u nas w domu robię je tylko od czasu do czasu.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
1 kostka
drożdży
70 g
cukru pudru
250 ml
mleka
3 szt.
żółtek
80 g
masła
1 łyżka
rumu
szczypta
soli
do smaku
skórka z cytryny

Zdobienie, nadzienie:

200 ml
śmietany kremówki
300 g
powideł śliwkowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mleko delikatnie podgrzej i połowę wlej do miski. Dodaj drożdże, trochę cukru i 4 łyżki mąki. Wymieszaj aby otrzymać rzadsze ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu aby powstał zaczyn.
  2. Do miski przesiej pozostałą mąkę, daj szczyptę soli, resztę cukru i mleka, skórkę cytrynową, żółtka, powstały zaczyn oraz rozpuszczone masło. Dopraw rumem, wyrób ciasto i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na płat o grubości około 1 cm i szklanką wykrój kółeczka i daj je na papier do pieczenia do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Następnie na środku kółeczek zrób palcem dołek.
  4. Na rozgrzanym oleju (warstwa około 2cm) smaż najpierw pod przykrywką, po odwróceniu na drugą stronę już bez przykrywki. Na tłuszcz kładź oponki dziurką w dół. Odłóż aby obciekły, posmaruj powidłami i daj na to bita śmietanę
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz