Bawarskie oponki

Przepis Bawarskie oponki

Dodał: NajKasia, 6.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

U nas w domu uwielbiamy pączki. Z bitą śmietaną, a czasami robię je nawet z pianą z białek, do której dodaję łyżkę marmolady truskawkowej. Podaję je z bitą śmietaną i z powidłami. Jest to bomba kaloryczna, dlatego u nas w domu robię je tylko od czasu do czasu.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 6.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
1 kostkadrożdży
70 gcukru pudru
250 mlmleka
3 szt.żółtek
80 gmasła
1 łyżkarumu
szczyptasoli
do smakuskórka z cytryny

Zdobienie, nadzienie:

200 mlśmietany kremówki
300 gpowideł śliwkowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mleko delikatnie podgrzej i połowę wlej do miski. Dodaj drożdże, trochę cukru i 4 łyżki mąki. Wymieszaj aby otrzymać rzadsze ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu aby powstał zaczyn.
  2. Do miski przesiej pozostałą mąkę, daj szczyptę soli, resztę cukru i mleka, skórkę cytrynową, żółtka, powstały zaczyn oraz rozpuszczone masło. Dopraw rumem, wyrób ciasto i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na płat o grubości około 1 cm i szklanką wykrój kółeczka i daj je na papier do pieczenia do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Następnie na środku kółeczek zrób palcem dołek.
  4. Na rozgrzanym oleju (warstwa około 2cm) smaż najpierw pod przykrywką, po odwróceniu na drugą stronę już bez przykrywki. Na tłuszcz kładź oponki dziurką w dół. Odłóż aby obciekły, posmaruj powidłami i daj na to bita śmietanę
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj