NajPrzepis.pl Bawarskie babeczki lekkie jak piórko
Bawarskie babeczki lekkie jak piórko
Przepis Bawarskie babeczki lekkie jak piórko

Były bajeczne! Lekkie jak piórko. Mąż zjadł je tak szybko że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia ;)

NajKasia    ·   15.12.2020

Bawarskie babeczki lekkie jak piórko

Były bajeczne! Lekkie jak piórko. Mąż zjadł je tak szybko że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia ;)

Składniki

Ciasto:

50 g
cukru pudru
50 g
miękkiego masła
3 szt.
żółtek
500 g
mąki tortowej
30 g
drożdży
1/4 l
mleka
2 lžíce
rumu
szczypta
soli
szczypta
startej skórki z cytryny

Do ozdobienia:

1 kubełka
powideł
250 g
twarogu
1 szt.
cukru waniliowego
100 ml
33 % śmietany
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do letniego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki, lekko wymieszaj i pozostaw aby drożdże zaczęły pracować. W międzyczasie ubij żółtka z masłem. Do ubitej masy dodaj pozostałe składniki oraz drożdże i zagnieć ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wykrój kółeczka i pozostaw aby jeszcze 10 minut rosły.
  3. W każdym kółeczku zrób palcem dołek. Na głębszej patelni rozgrzej większą warstwę oleju i kołeczka wkładaj dołkiem do dołu.
  4. Smaż z obu stron i wyjmij na papierowy ręcznik. Po wystygnięciu posmaruj powidłami i twarogiem wymieszanym z ubitą śmietaną i cukrem. Posyp cukrem i podawaj. Z tej porcji wychodzi około 60 małych ciastek.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz