NajPrzepis.pl Bawarskie babeczki lekkie jak piórko
Bawarskie babeczki lekkie jak piórko
Przepis Bawarskie babeczki lekkie jak piórko
NajKasia    ·   15.12.2020

Bawarskie babeczki lekkie jak piórko

Były bajeczne! Lekkie jak piórko. Mąż zjadł je tak szybko że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia ;)

Składniki

Ciasto:

50 g
cukru pudru
50 g
miękkiego masła
3 szt.
żółtek
500 g
mąki tortowej
30 g
drożdży
1/4 l
mleka
2 lžíce
rumu
szczypta
soli
szczypta
startej skórki z cytryny

Do ozdobienia:

1 kubełka
powideł
250 g
twarogu
1 szt.
cukru waniliowego
100 ml
33 % śmietany
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do letniego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki, lekko wymieszaj i pozostaw aby drożdże zaczęły pracować. W międzyczasie ubij żółtka z masłem. Do ubitej masy dodaj pozostałe składniki oraz drożdże i zagnieć ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wykrój kółeczka i pozostaw aby jeszcze 10 minut rosły.
  3. W każdym kółeczku zrób palcem dołek. Na głębszej patelni rozgrzej większą warstwę oleju i kołeczka wkładaj dołkiem do dołu.
  4. Smaż z obu stron i wyjmij na papierowy ręcznik. Po wystygnięciu posmaruj powidłami i twarogiem wymieszanym z ubitą śmietaną i cukrem. Posyp cukrem i podawaj. Z tej porcji wychodzi około 60 małych ciastek.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz