NajPrzepis.pl Bardzo dobre pikle - z ogórkami, papryką, kapustą i marchewką
Bardzo dobre pikle - z ogórkami, papryką, kapustą i marchewką
Przepis Bardzo dobre pikle - z ogórkami, papryką, kapustą i marchewką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Od rana myję, kroję, marynuję abyśmy przez zimę mieli co jeść. Dziś przyszła kolej na pikle z kapusty. Kapustę miałam z ogrodu, kupić musiałam tylko składniki na zalewę. Jeśli lubisz ten rodzaj sałatki do obiadu to koniecznie zrób zapasy na zimę. U nas w domu zjadamy wszystko od razu na początku zimy :)

NajKasia    ·   5.6.2021

Bardzo dobre pikle - z ogórkami, papryką, kapustą i marchewką

Od rana myję, kroję, marynuję abyśmy przez zimę mieli co jeść. Dziś przyszła kolej na pikle z kapusty. Kapustę miałam z ogrodu, kupić musiałam tylko składniki na zalewę. Jeśli lubisz ten rodzaj sałatki do obiadu to koniecznie zrób zapasy na zimę. U nas w domu zjadamy wszystko od razu na początku zimy :)

Składniki

Podstawa:

2 kg
kapusty
1 kg
ogórków
1 kg
papryki
1 kg
cebuli
0,5 kg
marchwi
1 szt
papryczka pepperoni

Zalewa:

3 litry
wody
0,8 litra
octu
1 opakowanie
przyprawy do ogórków konserwowych
0,8 litra
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kapustę pokrój w paski, wytnij głąb, ogórki pokrój w plastry, paprykę w prążki, lepsza jest kolorowa, ładniej wygląda w słoikach. Cebulę pokrój w półksiężyce a marchew zetrzyj na tarce.
  2. Wszystkie składniki wymiesza, dodaj posiekaną albo całą papryczkę pepperoni.
  3. Przygotuj zalewę z 3 litrów wody, 0,8 litra octu, 0,8 litra cukru i 1 przyprawy do ogórków konserwowych, którą zagotuj, pozostaw aby się gotowała przez 5 minut a potem poczekaj aż ostygnie.
  4. Ostygniętą zalewą zalej warzywa, przykryj i pozostaw do następnego dnia.
  5. Następnie mieszankę daj do przygotowanych słoików, nie wciskaj jej zbyt dużo, aby zmieściła się też zalewa. Gdy już włożysz wszystkie warzywa to zalej słoiki zalewą i zamknij je. Możesz je pasteryzować. Gdy woda zacznie się gotować to pozostaw je we wrzącej wodzie jeszcze przez 10 minut a następnie wyłącz. 
  6. Pozostaw w wodzie przez kolejne 5 minut a potem wyjmij. Obróć do góry dnem aby mieć pewność że żaden słoik nie przecieka, po 5 minutach obróć z powrotem, przykryj i pozostaw do następnego dnia aby ostygły. Następnie już tylko je odpowiednio oznacz i schowaj do spiżarni :)
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz