NajPrzepis.pl Bananowe ciasto z kremem waniliowym
Bananowe ciasto z kremem waniliowym
Przepis Bananowe ciasto z kremem waniliowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Najlepsze ciasto z kremem nadziewane bananami w mlecznym kremie. Wspaniały przysmak. Wszystko razem wymieszaj w misce i nałóż na upieczone ciasto, które jest pyszne i delikatne dzięki masłu. Na wierzchu jeszcze bita śmietana, ale ja dałam tylko cienką warstwę, krem sam w sobie jest już wystarczająco delikatny i pyszny.

NajKasia    ·   31.8.2022

Bananowe ciasto z kremem waniliowym

Najlepsze ciasto z kremem nadziewane bananami w mlecznym kremie. Wspaniały przysmak. Wszystko razem wymieszaj w misce i nałóż na upieczone ciasto, które jest pyszne i delikatne dzięki masłu. Na wierzchu jeszcze bita śmietana, ale ja dałam tylko cienką warstwę, krem sam w sobie jest już wystarczająco delikatny i pyszny.

Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
200 g
masła
2 łyżki
cukru
½ łyżeczki
soli
2 łyżki
zimnej wody

Krem:

500 ml
mleka 3,2%
2 szt.
jajek
150 g
cukru
100 g
mąki
2 op.
cukru waniliowego

Ponadto będziemy potrzebować:

3 szt.
bananów
500 ml
śmietany kremówki
1 op.
śmietan-fix
czekolada do starcia na tarce
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta wymieszaj i przygotuj gładką masę, którą odstaw co najmniej na pół godziny do lodówki. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj do wymaganej wielkości blaszki do pieczenia.
  2. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarnikiem w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.
  3. Jajka wymieszaj z cukrem waniliowym, dodaj mleko i gotuj na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści. Gdy cukier już się rozpuści stopniowo dodawaj mąkę i stale mieszaj aby nie powstały grudki. Gdy otrzymasz gęstą masę odstaw ją z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Śmietanę kremówkę razem ze śmietan-fixem (1/3 bitej śmietany odłóż do innej miski), dodaj do niej pokrojone banany i wszystko razem wymieszaj. (Banany możesz pokropić sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały). 2/3 bitej śmietany z bananami wymieszaj z ostygniętą masą, którą ugotowałaś.
  5. Wymieszaj porządnie i nałóż na upieczone ciasto.
  6. Pozostałą bitą śmietanę, którą odłożyłaś nałóż na krem i ładnie wygładź.
  7. Posyp startą czekoladą i daj do lodówki aby ciasto się porządnie schłodziło. Pokrój na kawałki i podawaj.  Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz