NajPrzepis.pl Desery Kołacze Bananowe ciasto z czekoladą
Bananowe ciasto z czekoladą
Przepis Bananowe ciasto z czekoladą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonałe ciasto bananowe z polewą czekoladową. Bananowe ciasta są bardzo lubiane a to jest fantastyczne pod względem smaku.

NajKasia    ·   29.7.2022

Bananowe ciasto z czekoladą

Doskonałe ciasto bananowe z polewą czekoladową. Bananowe ciasta są bardzo lubiane a to jest fantastyczne pod względem smaku.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 szt.
duży banan
150 ml
jogurtu naturalnego (3,2% tłuszczu)
80 g
mąki
2 łyżki
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
4 szt.
białek
szczypta
soli
120 g
cukru

Krem:

4 szt.
żółtek
2 szt. (80 g)
budyniu waniliowego
40 g
skrobi kukurydzianej
120 g
cukru
800 ml
mleka
1 szt.
średnio duży banan
trochę
soku z cytryny
200 ml
śmietany kremówki
10 g
żelatyny w proszku (nie musi być)

Polewa:

200 ml
śmietany kremówki
100 g
mlecznej czekolady
70 g
wysokiej jakości ciemnej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Krem: Najpierw zacznij przygotowywać krem, aby zdążył ostygnąć. Z mleka odlej około 300 ml, dodaj budyń, skrobię kukurydzianą, żółtka oraz cukier i wymieszaj aby nie było grudek. Pozostałe 500 ml mleka zagotuj, do wrzącego dodaj mieszankę budyniową i ugotuj gęstą kaszę. Mieszając od czasu do czasu pozostaw do ostygnięcia. 
  2. Ciasto: Podczas gdy budyń stygnie przygotuj ciasto biszkoptowe. Banana i jogurt zmiksuj na gładką kaszę. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszaj dopóki wszystko się nie połączy. 
    Białka ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli wymieszaj ją z przygotowanym ciastem. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylej na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę o wymiarach 40 x 20 cm i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 15 - 20 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  3. Następnie kontynuuj przygotowywanie kremu. Średniej wielkości banan pokrój na kółeczka i od razu pokrop go sokiem z cytryny aby nie zbrązowiał. Blenderem zmiksuj na gładką kaszę. Ostrożnie wymieszaj z kremem budyniowym. Na koniec dodaj ubitą śmietanę i krótko wymieszaj. Jeśli Ci się wydaje, że krem jest zbyt rzadki, dodaj żelatynę, którą przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  4. Polewa: Śmietanę wlej do rondelka, dodaj połamaną czekoladę i daj na ogień, krótko wymieszaj, dopóki czekolady się nie rozpuszczą. Mieszaj aż zgęstnieje.
  5. Ostygnięte ciasto możesz polać mlekiem albo innym płynem, dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne. Posmaruj kremem budyniowym, ładnie wygładź. Polej polewą i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój ciasto na kawałki, ozdób bitą śmietaną i plasterkami banana.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz