NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Bajeczny tort malinowy
Bajeczny tort malinowy
Przepis Bajeczny tort malinowy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Świetny twarogowo-malinowy tort. Nie tylko pięknie wygląda ale też świetnie smakuje. Możesz go przygotować również w wersji bez pieczenia, wystarczy że klasyczne ciasto zastąpisz herbatnikami i masłem.

NajKasia    ·   14.10.2016

Bajeczny tort malinowy

Świetny twarogowo-malinowy tort. Nie tylko pięknie wygląda ale też świetnie smakuje. Możesz go przygotować również w wersji bez pieczenia, wystarczy że klasyczne ciasto zastąpisz herbatnikami i masłem.

Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
100 g
cukru pudru
100 g
mąki
3 łyżki
kakao
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki
oleju

Masa malinowa:

350 g
mrożonych malin
2 łyżki
cukru pudru
150 ml
wody
2 op.
galaretki malinowej

Masa twarogowa:

500 g
twarogu
250 g
mascarpone
300 g
kwaśnej śmietany
120 g
cukru pudru
20 g
żelatyny
100 ml
wody

Ponadto:

maliny do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm i tortownicę o średnicy 24 cm. W mniejszej przygotuj galaretkę, w większej cały tort.
  2. Najpierw przygotuj galaretkę malinową. Galaretkę malinową zalej wodą i stale mieszając podgrzewaj na delikatnym ogniu, dopóki się nie rozpuści - uważaj, żeby się nie zagotowała. Maliny zmiksuj z cukrem pudrem i zalej delikatnie ostygniętą galaretką malinową. Jeśli nie chcesz mieć w masie malinowej pestek z malin, przecedź ją przez sitko.
  3. Wszystko razem wymieszaj i wlej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Brzegi folii muszą wystawać na ścianki. Odłóż do lodówki na kilka godzin aby stężała. Najlepiej jest przygotować galaretkę malinową dzień wcześniej.
  4. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej a na końcu wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj i wlej do tortownicy o średnicy 24 cm. Dno wyłóż wcześniej papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  5. Żelatynę zalej 150 ml wrzącej wody i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Pozostaw na boku do ostygnięcia. Twaróg, mascarpone, śmietanę i cukier puder utrzyj mikserem, dodaj stale mieszając ostygniętą płynną żelatynę. Krótko ubijaj mikserem.
  6. Do czystej tortowej formy daj całkowicie ostygnięty korpus z którego zdejmij papier do pieczenia. Korpus przykryj jedną trzecią masy twarogowej. Z galaretki zdejmij folię i przełóż ją do tortownicy na nadzienie twarogowe. Przykryj ostrożnie pozostałym kremem i odłóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Mój blog: Adkas

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz