NajPrzepis.pl Desery Babki Babka sypana
Babka sypana
Przepis Babka sypana

Babka sypana z przepisu od Romči. Nie ma nic prostszego niż upiec łatwą babkę w ramach niedzielnego relaksu. Koniecznie spróbuj i nie zapominaj że babki były zawsze tradycją niedzielnego odpoczynku. Do kawy, do herbaty, dla dzieci jako dodatek do kubka ciepłego kakao.

NajKasia    ·   15.8.2022

Babka sypana

Babka sypana z przepisu od Romči. Nie ma nic prostszego niż upiec łatwą babkę w ramach niedzielnego relaksu. Koniecznie spróbuj i nie zapominaj że babki były zawsze tradycją niedzielnego odpoczynku. Do kawy, do herbaty, dla dzieci jako dodatek do kubka ciepłego kakao.

Składniki

Będziemy potrzebować (kubek o pojemności 250 ml):

1,5 kubka
mąki
1 kubek
cukru
1 kubek
mleka
2 szt.
jajek
1/4 kubka
oleju
2 łyżki
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce utrzyj żółtka z cukrem, potem dodawaj stopniowo składniki oprócz kakao i białek. Mieszaj rózgą i na koniec tylko delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  2. Ciasto podziel na dwie części i jedną z nich zabarw kakao.
  3. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy wlej jasne ciasto a na nie ciemne.
  4. Piecz we wczesnej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Babka jest elastyczna i wytrzyma kilka dni. Choć pewnie wcale nie wytrzyma bo jest tak pyszna, że ją od razu zjecie!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz