NajPrzepis.pl Desery Babki Babka o smaku kakaowo-kokosowym
Babka o smaku kakaowo-kokosowym
Przepis Babka o smaku kakaowo-kokosowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Babkę można zrobić na wiele różnych sposobów i w wielu różnych smakach. W tym przepisie znajdziesz babkę kakaowo-kokosową wzbogaconą w białko dzięki odżywce białkowej i jogurtowi naturalnemu.

NajKasia    ·   2.4.2022

Babka o smaku kakaowo-kokosowym

Babkę można zrobić na wiele różnych sposobów i w wielu różnych smakach. W tym przepisie znajdziesz babkę kakaowo-kokosową wzbogaconą w białko dzięki odżywce białkowej i jogurtowi naturalnemu.

30 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Podstawa

3 sztuki
jajek
100 g
miód
250 g
mąka orkiszowa
120 g
jogurtu naturalnego
1 małe op.
proszku do pieczenia
10 g
oleju kokosowego
150 ml
mleka
szczypta
soli

Część kakaowa (2/3 ciasta)

15 g
kakao
30 g
czekoladowej odżywki białkowej (nie jest konieczne)

Część kokosowa (1/3 ciasta)

15 g
wiórków kokosowych
20 g
mąki kokosowej
15 g
odżywki białkowej (nie jest konieczne)
trochę wody
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
  1. Formę na babkę natłuść (ja użyłam oleju kokosowego w spreju) i posyp mąką (ja użyłam mieszanki orkiszowej i kokosowej).
  2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka z miodem wymieszaj rózgą, dodaj rozpuszczony olej kokosowy, mleko, jogurt i wymieszaj.
  3. Potem do masy z żółtek dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wymieszaj z ubitą pianą z białek. Ciasto podziel mniej więcej na 2/3 i 1/3.
  4. Do większej części dodaj kakao i odżywkę białkową. Mniejszą część wymieszaj z wiórkami kokosowymi, mąką kokosową, odżywką białkową i odrobiną wody. Do formy wlej połowę kakaowego ciasta, na to wlej kokosową część a na koniec resztę czekoladowej części. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu możesz polać rozpuszczoną czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz