NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Babka cukiniowa od której się uzależnisz
Babka cukiniowa od której się uzależnisz
Przepis Babka cukiniowa od której się uzależnisz
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Cukinia jest bardzo zdrowa i dlatego kocham to warzywo, przede wszystkim za jego wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dlatego gości ona u nas w najróżniejszej formie - na słono, na słodko, surowa, gotowana, pieczona, grillowana, marynowana...

NajKasia    ·   24.2.2022

Babka cukiniowa od której się uzależnisz

Cukinia jest bardzo zdrowa i dlatego kocham to warzywo, przede wszystkim za jego wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dlatego gości ona u nas w najróżniejszej formie - na słono, na słodko, surowa, gotowana, pieczona, grillowana, marynowana...

30 min.
Przygotowanie
50 min.
Gotowanie
Składniki
3 kubki
startej na tarce na małych oczkach nieobranej cukini
2 szt.
drobno pokrojonej cebuli
4 szt.
jajek
250 g
startego twardego sera (dzisiaj dałam zwykły edamski)
300 g
wędzonego mięsa pokrojonego w kostkę
1 kubek
kaszki dla dzieci
1 małe op.
proszku do pieczenia
5 ząbków
czosnku
1 czubata łyżeczka
soli
2 łyżki
siekanej pietruszki
pieprz
majeranek
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
50 min.
Gotowanie
  1. Wymieszaj rzadkie ciasto i wlej je do mniejszego naczynia żaroodpornego (32x22cm), wysmarowanego smalcem i wysypanego kaszką dla dzieci i pozostaw na około 5 minut zanim je włożysz do piekarnika (kaszka nabierze wilgoci i nie zrobi twardej skórki).
  2. Po upieczeniu posmaruj smalcem, aby babka na wierzchu pięknie się błyszczała i aby się nie wysuszyła.
  3. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Najlepiej podaje się delikatnie ostygnięte, ja oczywiście jadłam jeszcze gorące, aż się dziwię, że sobie nie poparzyłam buzi. Po prostu kocham to danie. Przygotowanie przepisu Babka cukiniowa od której się uzależnisz, krok 1
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz