NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Babie lato - jabłecznik z delikatną pierzynką
Babie lato - jabłecznik z delikatną pierzynką
Przepis Babie lato - jabłecznik z delikatną pierzynką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.12.2022

Babie lato - jabłecznik z delikatną pierzynką

Prosty a przede wszystkim świetny. Sezon na jabłka jeszcze właściwie trwa więc wybrałam ten przepis z delikatną pianką. Na wierzch dałam posiekane orzechy i jesienne ciasto gotowe. Spróbuj i Ty.

20 min.
Przygotowanie
70 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

180 g
mąki
35 g
cukru pudru
100 g
masła
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 szt.
żółtko

Warstwa jabłkowa:

600 g
jabłek
1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka
mielonego cynamonu

Piana z białek:

3 szt.
białek
szczypta
soli
220 g
cukru kryształ
20 g
cukru waniliowego
1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej

Do posypania:

trochę
orzechów
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do masła dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka i wyrób ciasto. Ciasto rozwałkuj do wielkości blaszki o wymiarach 21×21 cm.
  2. Nadzienie jabłkowe:
    Jabłka zetrzyj na tatce na dużych oczkach. Odciśnij sok. Dodaj skrobię i cynamon, wymieszaj i nałóż na ciasto.
  3. Piana z białek:
    Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodaj cukier waniliowy i skrobię. Znów delikatnie miksuj. Pianę z białek nałóż na jabłka. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Piecz 30 minut w temperaturze 175°C.
    I kolejne 40 minut w temperaturze 150°C.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz