Arachidowy jeżyk - top świąteczne ciasteczka

Przepis Arachidowy jeżyk - top świąteczne ciasteczka
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pamiętam że w zeszłym roku przyszedł mój mąż i zapytał czy na świątecznym stole będziemy mieć też jakieś słodkie zwierzątka. Chwilę się zastanawiałam jakie zwierzątka moglibyśmy mieć a potem powiedziałam mu, że tak. W sklepie znalazłam nowe foremki i ostatecznie upiekłam słodkie zwierzątka.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąki
100 gcukru pudru
170 gmargaryny
130 gmielonych niesolonych orzeszków ziemnych
1/2 małego op.proszku do pieczenia
1 szt.jajko
szczyptasoli

Polewa:

130 gczekolady do gotowania
70 gutwardzonego tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw na co najmniej 2 godziny aby poleżało w lodówce (ja zostawiam na całą noc).
  2. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego foremkami jeżyka ze środkiem i bez środka. Daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i w średnio rozgrzanym piekarniku na mniej więcej 180 stopni upiecz je (około 7 min).
  3. Ostygnięte jeżyki bez środka posmaruj marmoladą i przyklej do tych ze środkiem.
  4. Kolce zanurz w polewie czekoladowej i od razu w drobno posiekanych orzeszkach ziemnych i poczekaj aż zastygnie.
  5. Nosek również zamocz w polewie czekoladowej.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj