NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Alpejskie knedliki z sosem szodo
Alpejskie knedliki z sosem szodo
Przepis Alpejskie knedliki z sosem szodo
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.2.2021

Alpejskie knedliki z sosem szodo

Fenomenalne drożdżowe kluski na parze nadziewane powidłami. A sos szodo - budyń waniliowy, żółtka, cukier i rum do smaku. Ależ to jest pyszne.

Składniki

Będziemy potrzebować:

3 kubki
mąki
1/2 kostki
drożdży
3 łyżki
cukru
1 kubek
mleka
1 szt.
jajko
powidła

Sos szodo:

400 ml
mleka
1 op.
budyniu waniliowego
5 szt.
żółtek
cukier do smaku
rum do smaku

Ponadto będziemy potrzebować:

mielony mak
cukier do smaku
rozpuszczone masło
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj rozczyn. Drożdże wymieszaj z niewielką ilością letniego mleka, szczyptą cukru i dodaj łyżeczkę mąki. Wymieszaj i poczekaj aż zacznie pracować.
  2. Gdy rozczyn zacznie pracować dodaj go do miski, w której jest lekko osolona mąka i reszta cukru. Wbij jajko i wyrób ciasto, które ponownie pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
  3. Następnie zrób placki i nadziej łyżeczką powideł. Zrób większe kulki i znów pozostaw je do wyrośnięcia.
  4. Przygotuj garnek do gotowania na parze i włóż po jednym knedliku. Gotuj na parze 12 minut.
  5. W tym czasie przygotuj sos szodo. W mleku wymieszaj budyń w proszku z cukrem i zagotuj. Gdy zacznie gęstnieć dodaj żółtka, wymieszaj je i wyłącz. Na końcu dodaj rum - do smaku.
  6. Na talerz najpierw daj sos szodo, na to knedlik i posyp makiem i cukrem oraz polej rozpuszczonym masłem.

Źródło: Vaření a pečení s láskou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz