Alpejskie knedliki z sosem szodo

Przepis Alpejskie knedliki z sosem szodo

Dodał: NajKasia, 1.2.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fenomenalne drożdżowe kluski na parze nadziewane powidłami. A sos szodo - budyń waniliowy, żółtka, cukier i rum do smaku. Ależ to jest pyszne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.2.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

3 kubkimąki
1/2 kostkidrożdży
3 łyżkicukru
1 kubekmleka
1 szt.jajko
powidła

Sos szodo:

400 mlmleka
1 op.budyniu waniliowego
5 szt.żółtek
cukier do smaku
rum do smaku

Ponadto będziemy potrzebować:

mielony mak
cukier do smaku
rozpuszczone masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj rozczyn. Drożdże wymieszaj z niewielką ilością letniego mleka, szczyptą cukru i dodaj łyżeczkę mąki. Wymieszaj i poczekaj aż zacznie pracować.
  2. Gdy rozczyn zacznie pracować dodaj go do miski, w której jest lekko osolona mąka i reszta cukru. Wbij jajko i wyrób ciasto, które ponownie pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
  3. Następnie zrób placki i nadziej łyżeczką powideł. Zrób większe kulki i znów pozostaw je do wyrośnięcia.
  4. Przygotuj garnek do gotowania na parze i włóż po jednym knedliku. Gotuj na parze 12 minut.
  5. W tym czasie przygotuj sos szodo. W mleku wymieszaj budyń w proszku z cukrem i zagotuj. Gdy zacznie gęstnieć dodaj żółtka, wymieszaj je i wyłącz. Na końcu dodaj rum - do smaku.
  6. Na talerz najpierw daj sos szodo, na to knedlik i posyp makiem i cukrem oraz polej rozpuszczonym masłem.

Źródło: Vaření a pečení s láskou

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj