Polewa czekoladowa bywa ulubioną częścią słodkich deserów i ciast. Nie musi nawet chodzić tylko o polewę ponieważ rozpuszczona czekolada dość często bywa częścią różnych przepisów. Rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej jest bardzo łatwe, gdy wiesz jak to poprawnie zrobić. Poznaj sprawdzony i szybki sposób.
Polewa czekoladowa bywa ulubioną częścią słodkich deserów i ciast. Nie musi nawet chodzić tylko o polewę ponieważ rozpuszczona czekolada dość często bywa częścią różnych przepisów. Rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej jest bardzo łatwe, gdy wiesz jak to poprawnie zrobić. Poznaj sprawdzony i szybki sposób.
Rozpuszczoną czekoladę możesz wykorzystać na wiele sposobów, najczęściej znajdziesz ją w postaci polewy ulubionych ciast. Dzieci kochają również czekoladowe fondue, gdzie w rozpuszczonej czekoladzie moczy się różne rodzaje owoców. Abyś mogła przygotować taki przysmak, musisz poznać kilka sprawdzonych wskazówek jak rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej.
Podstawą jest dobrej jakości czekolada
Jeśli przygotowujesz swój ulubiony przepis, to na pewno wiesz, że potrzebujesz dobrej czekolady. Może przydać Ci się czekolada do gotowania, gorzka albo nawet biała. Najczęstszym wariantem jest jednak czekolada mleczna, która jest najsłodsza i najbardziej lubiana. Musisz jednak uważać, ponieważ często nad ogniem się przypala. Jeśli jednak chcesz swój przepis wzbogacić o nowe smaki, możesz również wypróbować czekolady z nietypowymi dodatkami.
Do rozpuszczenia często używa się nie tylko czekolady do gotowania ale również specjalnych płatków czekoladowych. Znajdziesz je w sklepach cukierniczych albo możesz je też kupić w specjalistycznych sklepach internetowych. Takie płatki rozpuszczają się znacznie szybciej i na pewno będą świetną pomocą podczas przygotowywania deserów.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Sposób postępowania może się wydawać bardzo prosty, ale mimo to trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad, bez których nie uda Ci się otrzymać doskonale płynnej czekolady.
Na co zwrócić uwagę?
Niektóre przepisy wymagają rzadkiej polewy i do czekolady dodaje się jeszcze śmietanę albo nawet mleko, to inne wymagają często czekoladowej konsystencji. W takiej sytuacji musisz pilnować, aby przy kąpieli wodnej do czekolady nie dostała się woda z garnka. Czekolada jest bardzo podatna na inne składniki i w takiej sytuacji już bardzo ciężko jest z niej otrzymać wystarczająco gęstą masę.
Polewa szybko zastyga więc nie odkładaj dalszych prac z ciastem. Przepisy na różne polewy czekoladowe znajdziesz poniżej.
1. 3 wskazówki dotyczące polewy czekoladowej, która nie łamie się podczas krojenia
Czy już zdarzyło Ci się, że upiekłaś piękny tort albo śliczne ciasto i podczas krojenia połamała się polewa czekoladowa, co zepsuło całe wrażenie?
2. Doskonały przepis na błyszczącą polewę czekoladową
Wypróbowałaś już wiele przepisów na polewy czekoladowe ale każda z nich albo się łamała albo gdy zastygła nie była pięknie błyszcząca i jednolita? Wypróbuj jeden z tych dwóch przepisów na luksusową polewę czekoladową, która będzie pięknie błyszcząca a podczas krojenia nie będzie się łamać.
Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz
Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu
Najlepsze przepisy video od nas, z którymi będziesz w stanie przygotować jedzenie łatwo i szybko.
Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny